معماری و طراحی پلان
24
ژوئن

معماری و طراحی پلان

معماری و طراحی پلان اولین قدم برای ساخت سازه های مختلف و حتی ساخت قطعات مختلف صنعتی و ساختمانی است. در ادامه قصد داریم نکات مهم معماری و طراحی پلان را بررسی کنیم.

 با استفاده از آن طرح به طور دقیق به ساخت سازه مورد نظر پرداخت و هیچگونه اشتباهی در آن صورت نگیرد و برای ساخت آن از الگوی مشخصی تابعیت کرد از این رو مسئله طراحی پلان معماری و طراحی نقشه ساختمان مهمترین امر در ساخت سازه ها محسوب می شود.

باید این کار بطور دقیق انجام گیرد تا در انتها سازه مورد نظر همانند طرح اولیه شکل گرفته باشد . در مقاله معماری و طراحی پلان به ارائه الگو هایی برای طراحی نقشه ساختمان می پردازیم که با استفاده از این الگو ها و پیروی از آنها می توانید نقشه دقیق تر و بهتر و آسان تری طراحی کنید

تعاریف مهم در معماری و طراحی پلان

 تعریف پلان

پلان در واقع یک برش افقی فرضی از ساختمان است که از ارتفاع تقریبا معادل 2/3 ارتفاع طبقه از کف تمام شده انجام می گیرد تا طرح و جزئیات داخل ساختمان را نشان دهد.

به عبارت دیگر پلان دیاگرامی اندازه گیری شده از یک اتاق یا یک بنا می باشد که از دید بالا ترسیم شده باشد . پلان میتواند از یک ساختمان کامل، یک طبقه از یک بنا، یک واحد ویا یک اتاق باشد.

تعاریف مهم در معماری و طراحی پلان

طراحی پلان چیست؟

درصورتی که تجربه طراحی نقشه معماری را داشته باشید ، قطعا می دانید که باید اصول و مراحل طراحی پلان را به ترتیب پیش ببرید تا انجام طراحی پلان شما به درستی و به بهترین نحو ممکن انجام شود.

در صورتی که به اصول دقت نکنید، ممکن است طرح پلان خوبی حاصل نشود، اما در صورتی که به همه مراحل توجه کرده و آن ها را در طراحی خود لحاظ کنید، بدون شک می توانید پلانی فوق العاده برای سازه مورد نظر طراحی نمایید. 

طراحی بنا به چه معناست؟                                                         

دقت داشته باشید که اصول و مراحل طراحی بنا باید به ترتیب عملی شوند. گاها اصول طراحی بعد از جمع آوری اطلاعات در راستای هم انجام می شوند و برخی اوقات احتمال دارد بسته به شرایط کار شاید یکی از دیگری پیشی بگیرد.

 اما در هر صورت انجام همه مراحل در طراحی بنا ضرورت دارد، منظور از طراحی بنا نیز طراحی پلان برای ساخت و ساز می باشد.

پلان معماری چیست؟

پلان معماری (Architectural plan ) : برش افقی فرضی واحد ساختمانی در ارتفاع یک سوم یا صد و بیست سانتی متر از سطح به طوری که تمام جزییات را بتوان مشاهده کرد. پلان معماری نقشه ای است که مهندس معمار آن را طراحی کرده و بنا به نوع آن ، شامل اطلاعاتی چون طرح بنا ، مشخصات و داده های فنی ، جزئیات و…. می شود.

انواع پلان های طراحی

  • ۱- پلان مسکونی
  • ۲- پلان تجاری
  • ۳- پلان ویلایی
  • ۴- پلان تفریحی و توریستی
انواع پلان های طراحی

انواع پلان سازه

هنگامی که پلان معماری در فاز یک طراحی شد، پلان سازه در فاز دو ترسیم می گردد. در پلان سازه جزئیات مربوط به اجرای سازه به مهندسین نمایش داده می شود و با توجه به آن نظارت بر ساخت صورت می گیرد. از جمله پلان های سازه ای می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پلان فونداسیون:  در این پلان موقعیت پی ها در زمین، ابعاد، تعداد و نوع آن ها تعیین می گردد.
  • پلان تیر ریزی: در پلان تیرریزی ابعاد تیرها، محل قرارگیری و نحوه اجرای آن ها در سقف هر طبقه نشان داده می شود. هر طبقه از ساختمان با توجه به شکل سقف خود می تواند یک پلان تیر ریزی مجزا داشته باشد.
  • پلان آکس بندی و ستون گذاری: در این پلان ابعاد و مکان قرارگیری ستون ها و محورهای آن ها مشخص می گردد. در ترسیم این پلان تمام جزئیات مربوط به ستون ها و موقعیت نبشی ها باید تعیین شوند تا بتوان مقاطع ستون ها و نمادها را نیز رسم کرد

نکات مهم در تهیه پلان معماری ساختمان

در ترسیم پلان معماری، استانداردهای لازم باید رعایت شوند تا کوچک ترین اشتباهی رخ ندهد. نکات بسیار ضروری در تهیه پلان معماری ساختمان به شرح زیر می باشند:

نکات مهم در تهیه پلان معماری ساختمان
  • مقیاس ترسیم که میزان کوچک بودن ابعاد نسبت به اندازه واقعی آن ها را نشان می دهد باید تعیین گردد.
  • رعایت تمام جهات جغرافیایی (شمال، جنوب، شرق، غرب) در پلان الزامی است. اصولاً بالای صفحه ای که پلان در آن ترسیم می شود رو به شمال قرار می گیرد.
  • نام بخش های مختلف پلان آپارتمان باید با نام انگلیسی مشخص شوند.
  • مهندس معمار باید تمام طرح های اولیه نظیر سایت پلان، انواع پلان ها، مقاطع و نمادها را در پلان ترسیم نماید.
  • در ترسیم دیوارها باید به ضخامت، باربر نبودن آن ها و همچنین عریض تر بودن دیوارهای خارجی توجه شود.
  • در طراحی پلان، اندازه و موقعیت درب و پنجره ها باید تعیین گردد.
  • در پلان باید پله ها و جدا کننده ها مشخص شوند.